Beste smarthøyttaler? Her er den


Sist oppdatert: 26. april 2021. Innlegget innholder reklame gjennom annonselenker til Kjell & Co.

Som en selvutnevnt lydentusiast hadde jeg aldri trodd jeg kom til å si dette: den beste smarthøyttaleren jeg har testet koster bare rundt tusenlappen.

Jeg har nok ikke testet absolutt alt som finnes av smarthøyttalere ennå. Og jeg må være så ærlig at jeg har testet smarthøyttalere som scorer litt bedre på lydkvalitet.

Men når det er snakk om å gjøre en helhetlig vurdering for å komme fram til hva som er beste smarthøyttaler akkurat nå, i alle fall i skrivende stund, er jeg ikke i tvil: Google Nest Audio slår konkurrentene ned i støvlene.

Google Nest Audio er rett og slett den beste smarthøyttaleren om du vurderer kvalitet, pris og lydkvalitet sammen.

Beste smarthøyttaler

Noe av det viktigste for meg når jeg skal høre på nyheter, podcast og musikk, er lydkvaliteten. Men jeg forlanger ikke HiFi-lyd av smarthøyttalere – i alle fall ikke når jeg bruker smarthøyttalere på kjøkkenet vårt.

Derfor var ikke forventningene mine skyhøye da jeg pakket opp min første Google Nest Audio en desemberdag i 2020. Ville en så diskret og lekker smarthøyttaler være brukandes i det hele tatt?

Og for å komme til konklusjonen med en gang: ja, Google Nest Audio er rett og slett en skikkelig god smarthøyttaler.

Ser du på pris (jeg kjøpte mine på kampanje til kr 890,-/stk) i kombinasjon med funksjonalitet og lydkvalitet, er Google Nest Audio rett og slett den beste smarthøyttaleren jeg har prøvd.

Og hvis du i tillegg tar tre små grep kan du faktisk løfte lydkvaliteten til å bli fantastisk bra – og helt på høyde med det beste jeg har hørt av andre “ikke-smarte” høyttalere med omtrent samme størrelse (helt uavhengig om det er smarthøyttaler eller ikke).

Mer om hvilke grep jeg tok for løfte lydkvaliteten fra “bra” til “fantastisk bra” får du om litt

Enkel å sette opp

Selv om jeg er en kar som er over snittet interessert i tekniske dubbeditter, er jeg ikke så glad i bruksanvisninger og lange installasjons- og konfigurasjonsprosesser. Derfor var gleden stor da jeg raskt kunne konkludere med at oppsettet av denne smarthøyttaleren gikk som en lek.

Google Home-appen hadde jeg lastet ned til smarttelefonen min fra før, noe som bidro til at hele oppsettet av Google Nest Audio var gjort unna på et øyeblikk.

Her var det bare å koble strømledningen til høyttaleren og følge en enkel veiledning (selvfølgelig gitt via smarthøyttaleren selv). Hele greia var unnagjort på maks tre minutter – og da har jeg faktisk tatt med selve unboxingen i regnestykket!

Lydkvaliteten i smarthøyttaleren

Tilfeldighetene gjorde at jeg bestilte to eksemplarer av Google Nest Audio, oppfølgeren til Google Home. I utgangspunktet hadde jeg tenkt å bruke den ene til kjøkkenet, og den andre i stua. Det skjedde aldri. Litt om det litt seinere.

Ikke uventet ble jeg ikke akkurat slått i bakken i nesegrus beundring av lydkvaliteten etter å ha satt opp min flunkende nye smarthøyttaler på kjøkkenet. Men det gjaldt først og fremst musikklytting.

Til vanlig radio- og podcastlytting, i alle fall når vi snakker ren tale og ikke musikk, er lyden svært så god. Tydelig, behagelig på alle volum, og med fin spredning som gjør det enkelt å få med seg det som blir sagt – nesten uansett hvor i rommet jeg oppholder meg.

Når det gjelder musikk, er ikke kvaliteten like god “rett ut av boksen”.

Jeg innrømmer glatt at jeg er temmelig kresen når jeg skal høre på musikk – selv i det daglige når jeg i utgangspunktet driver med andre ting samtidig som jeg hører på favorittbandene mine.

Misforstå meg ikke. Lydkvaliteten fra denne ene høyttaleren er slettes ikke dårlig.

Spesielt når du kommer opp på minimum 40 % volum, begynner det å minne om noe litt mer enn “grei lyd”. Og når vi nærmer oss 70 % volum, er det faktisk ganske så bra.

Men det mangler litt i totalbildet når du lytter, spesielt i mellomtoneregisteret, samt litt i de øverste frekvensene. Og bassen mister jo litt av pusten når du kjører smarthøyttaleren hardt, men det er jo ikke annet å vente når Google Nest Audio ikke er stort større enn en pocketbok.

to google nest smarthøyttalere i stereo
Subjektivt, men jeg mener det. Dette er den beste smarthøyttaleren – spesielt sett opp mot pris.

Hvis du gjør noen enkle justeringer, åpner det seg derimot opp en helt annen verden når det gjelder lydkvalitet.

I min søken å få mest mulig ut av Google Nest Audio, gikk jeg inn i lydinnstillingene via Google Home Appen. Der har du en totrinns equalizer, og ved å dra opp diskanten ørlitegrann får du (i alle fall i mine ører) et langt mer åpent lydbilde.

Det er en ting til du kan gjøre for å løfte lyttekvaliteten. Litt tidligere i artikkelen nevnte jeg at jeg nærmest ved en tilfeldighet hadde bestilt to høyttalere, og at jeg hadde planlagt å plassere de i to ulike deler av huset.

Vel, ved en like tilfeldig tilfeldighet (!) oppdaget jeg at du kunne sette opp to høyttalere som stereopar via Google Home-appen, noe jeg også gjorde.

Kjøp Google Nest Audio her

Hva som skjer når du gjør dette? Jo, du får faktisk ekte sterelyd, noe som i seg selv løfter lydkvaliteten mange hakk. Men i tillegg får du faktisk langt bedre lydkvalitet. Eller: lydkvaliteten oppleves i alle fall langt bedre enn når du bruker bare en høyttaler.

Hele lydbildet blir langt mer åpent, spesielt når du tester ut litt ulike plasseringer i forhold til hvor du normalt oppholder deg når du lytter. Du får spredt lyden langt bedre i rommet.

Ja, det hele høres utrolig bra ut – spesielt når du tenker på hvor diskret Google Nest Audio er.

Brukervennlighet

Smarthøyttaleren Google Nest Audio styres naturlig nok også med den samme funksjonen. Undertegnede bruker høyttaleren i flere ulike rom, og jeg er intet midre enn imponert over hvor lett Google Nest Audio oppfatter stemmekommandoene – selv når det er støy i rommet i form av kjøkkenapparater som er i bruk.

Joda, selvfølgelig er det situasjoner der smarthøyttaleren ikke oppfattes som så veldig smart, men dette skyldes ikke høyttaleren i seg selv. Her handler det om at Google-assistenten fremdeles har litt å lære på norsk. Du kan også komme til å oppleve litt trøbbel om det trådløse nettverket ditt er ustabilt.

Du har også mulighet til å styre Google Nest Audio fysisk, i alle fall delvis. Volum og start/stopp kan enkelt styres via tre logisk plasserte touch-knapper. Og om du ikke vil at smarthøyttaleren skal fange opp det du sier, kan du enkelt deaktivere mikrofonen med en bryter på baksiden.

Design

Design handler både om det du ser og det du opplever. Brukeropplevelsen har jeg sagt nok om, men hva med det visuelle?

Heller ikke her er det mye å trekke. Et minimalistisk design bidrar til at det er enkelt å plassere Google Nest Audio – nesten hvor du enn måtte ønske det. Selv den mest kresne interiørarkitekten bør ikke ha noen innsigelser.

Smarthøyttaleren er dekt med et stoffmateriale som bidrar til at designet blir ekstremt rent.

Det er beint fram berre lekkert.

Google Nest Audio smarthøyttaler har flott design
Lekkert design gjør at smarthøyttaleren er enkel å plassere.

Beste smarthøyttaler – oppsummert

Ja, jeg vet at denne artikkelen inneholder sponsede lenker, men du skal også vite at disse ikke ble lagt til før etter jeg tok i bruke smarthøyttalerne i heimen.

Samtlige eksemplarer av Google Nest Audio (jeg har faktisk endt opp med å kjøpe fire stk i tillegg til et knippe Google Nest Mini) er kjøpt for mine egne penger, og jeg kan garantere at konklusjonen min ikke er farget av de få ørene jeg skulle få i kickback en gang i fjern framtid.

Og om du mot formodning skulle være i tvil om hav konklusjonen min ble:

Google Nest Audio er den beste smarthøyttaleren du kan få når du vurderer kvalitet, pris og funksjonalitet sammen.

Kjøp Google Nest Audio til knallpris her