Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Kjell & Co
En god mikrofon er et must for at du skal best mulig lyd i podcasten din. Her får du tips til tre gode podcastmikrofoner i ulike prisklasser.
Det finnes et hav av ulike mikrofoner til podcast. Jeg har selv testet svært mange ulike varianter etter at jeg lanserte min første podcast i 2019, og har etter hvert endt opp med et lite knippe favoritter som hver og en trygt kan kategoriseres som en god mikrofon til podcast.
Tre gode mikrofoner til podcast
Jeg har tidligere skrevet en sak der jeg går i dybden når det gjelder hvordan du skal velge riktig podcastmikrofon. Men hvis du har lyst til å gå rett på sak og finne en god mikrofon til podcasten din umiddelbart, så er dette de tre beste jeg anbefaler:
Hvilken av disse som er absolutt best, kommer an på blant annet bruksområde og mikrofonteknikk. Derfor kan det være greit å gå litt i dybden om hver enkelt.
Røde NT1-A – en knallgod mikrofon
Podcastmikrofonen Røde NT1-Aer i mine ører en knallgod mikrofon som virkelig kan løfte lydkvaliteten på podden din. God, varm lyd omtrent rett ut av boksen, og en retningskarakteristikk som ikke er så avhengig av at den/de som snakker har så god mikrofonteknikk.
Dette innebærer også at den tar opp noe mer lyd rundt den som snakker enn enkelte andre varianter. Derfor er denne podcastmikrofonen best egnet i rom med lite støy og god, dempet lyd – alternativt sammen med ekstrautstyr der du kan fjerne støy og bruke en såkalt “noise gate” for å hindre at mikrofonen fanger opp for mye annet enn stemmen til den som bruker mikrofonen.
Røde PodMic – for god og varm podcastlyd
Dette er mikrofonen for deg som virkelig er ute etter den gode, varme “rett i øret-stemmen”, og for deg som spiller inn podcasten i rom med ikke fullt så god kontroll på støy fra omgivelsene.
Mikrofonen tar opp mest lyd rett foran mikrofonen, og egner seg derfor også godt i situasjoner der det er flere som snakker (i munnen på hverandre) i podcasten, og der du vil at redigeringsjobben i etterkant skal gå så smertefritt som mulig.
En liten ulempe: en veldig retningsbestemt mikrofon, betyr også at det stilles større krav til mikrofonteknikk.
Blue Yeti – allroundmikrofon til podcast
Hvis du vil ha en mikrofon som er fleksibel i bruk, er dette en podcastmikrofon du bør vurdere. Den har nemlig justerbar retningskarakteristikk, slik at du selv kan bestemme hvor den skal fange opp lyden fra.
Mikrofonen har USB-utgang, så den kan også kobles rett inn i en PC – noe de to Røde-mikrofonene ikke kan (der må du gå via et eksternt lydkort).
Hvilken mikrofon er best til podcast?
Kort oppsummert: hver av mikrofonene har sine fordeler og ulemper. Hvis du vil ha en du kan plugge rett i en PC, er valget enkelt. Da må du gå for Blue Yeti (eller en annen USB-mikrofon).
Hvis du ikke har god mikrofonteknikk og spiller inn i rolige omgivelser, er Røde NT1-A mitt anbefalte førstevalg. Og hvis du vil ha stålkontroll på støy, og har god mikrofonteknikk, er Røde PodMik det jeg anbefaler for deg.