Hei du, nett-troll: det finnes faktisk Facebook-regler


[et_pb_section admin_label=”section” fullwidth=”off” specialty=”off” background_image=”https://www.tormodsperstad.no/wp-content/uploads/2015/09/troll-internett2.jpg” transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off”][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”on” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title admin_label=”Innleggstittel” title=”on” meta=”on” author=”on” date=”on” categories=”on” comments=”on” featured_image=”on” featured_placement=”background” parallax_effect=”off” parallax_method=”on” text_orientation=”center” text_color=”dark” text_background=”on” text_bg_color=”rgba(255,255,255,0.9)” module_bg_color=”rgba(255,255,255,0)” title_all_caps=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_post_title][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”3_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_line_height=”2em” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Dårlig nytt for alle som hetser og mobber på nett: det finnes Facebook-regler, selv for lyssky nett-troll.

 

Det trolles over en lav sko på nett. Mobbing, hetsing og rene trusler er hverdagskost, ikke bare i kommentarfeltene til norske nettsteder, men også i i sosiale medier som for eksempel Instagram og Facebook.

Men hva er egentlig mobbing, og hva sier Facebook om hva som er lov og ikke lov?

 

Mobbing er ikke lov

Dette er noe av det Facebook ikke tillater:

  • trusler
  • hatefulle innlegg
  • rasisme
  • trakassering på grunn av seksuell legning
  • trakassering på grunn av religion

Facebook er helt klare når det kommer til mobbing: det er absolutt nulltoleranse mot mobbing og trakassering.

Hva som i realiteten er mobbing i et nettsamfunn, kan av og til virke noe uklart.  Men én ting burde det absolutt ikke være tvil om: mobbing er en gjentatt negativ handling mot en enkeltperson eller gruppe personer.

Enkelte nett-troll bryter helt åpenbart Facebook-reglene når det kommer til dette. Andre er såpass utspekulerte at de greier å holde seg på riktig side av rett og galt. Men den grensegangen kan være hårfin. Troll som velger å teste grensene risikerer å bli utestengt fra Facebook-samfunnet – selv om ytringsfriheten står som en av de viktigste grunnsteinene hos Facebook.

Her kan du lese Facebook sine standarder.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”section” fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#f4f4f4″ allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off”][et_pb_fullwidth_header admin_label=”Overskrift med full bredde” background_layout=”light” text_orientation=”left” header_fullscreen=”off” header_scroll_down=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” content_orientation=”center” image_orientation=”center” custom_button_one=”off” button_one_letter_spacing=”0″ button_one_use_icon=”default” button_one_icon_placement=”right” button_one_on_hover=”on” button_one_letter_spacing_hover=”0″ custom_button_two=”off” button_two_letter_spacing=”0″ button_two_use_icon=”default” button_two_icon_placement=”right” button_two_on_hover=”on” button_two_letter_spacing_hover=”0″]

Les også: slik lager du et godt profilbilde på Facebook

[/et_pb_fullwidth_header][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”3_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_line_height=”2em” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Råd mot mobbing

Hva bør du så gjøre dersom du blir mobbet på Facebook, eller ser at andre blir mobbet?

Hva du bør gjøre, avhenger av hvor alvorlig mobbingen er.

I enkelte tilfeller kan det være tilstrekkelig å fjerne vedkommende som venn, og blokkere mobberen for å hindre at han/hun tar kontakt på Facebook.

Dersom du er ungdom/barn under 18 år: ta umiddelbart kontakt med en voksen for å snakke om mobbingen.

Dette det fremste rådet jeg vil gi dersom du opplever grov mobbing eller direkte trusler: ikke gå til direkte motangrep på vedkommende. Det er nettopp det mobberen vil ha deg til å gjøre, og en slik reaksjon fra deg kan gjøre vondt verre.

I stedet bør du gjøre dette:

  • Ta en skjermdump (bilde av innlegget/innleggene)
  • Rapporter mobbingen til Facebook
  • Snakk med vennene dine om mobbingen

Åpenbare volds- og drapstrusler skal du selvfølgelig ta kontakt med Politiet for å få hjelp til å håndtere.

Her kan du lese om hva Facebook selv anbefaler deg å gjøre dersom du blir mobbet.

 

Kjemper mot trollene

Jeg har nevnt at du ikke bør ta opp kampen alene mot de som mobber på Facebook. Det betyr ikke at du skal ignorere nett-trollene helt. Med jevne mellomrom gjøres det helhjerta forsøk på å kjempe mot nett-trollene.

Det siste året er det opprettet flere nettsider og Facebook-grupper mot mobbing på nett. Media har også satt søkelys på temaet, blant annet gjennom serien “Trolljegerne” på TV3.

Av alle som har stått rakrygget mot mobberne, er det trolig Facebook-gruppen #RauseMenn som har fått mest oppmerksomhet så langt.

Gruppen ble opprettet av Hans-Petter Nygård-Hansen i slutten av januar, og fikk raskt både mange medlemmer og stor oppmerksomhet.

Målet til #RauseMenn var å stå sammen for å fremme holdninger mot netthets, og bidra til en mer saklig debatt på nett.

Dessverre gikk det ikke mange dagene før gruppen tiltrakk seg mange troll.

Nygård-Hansen måtte fort inkludere flere administratorer som kunne vurdere nye medlemmer i det som etter hvert ble en lukket gruppe.

Det hjalp ikke stort, og til slutt ble trollingen såpass intens at #RauseMenn ble tvunget til å stenge gruppen.

At #RauseMenn måtte gi opp kampen, betyr ikke at andre grupper bør gjøre det samme.

Tvert imot.

Jo flere grupper som står sammen og kjemper mot nett-trollene, og jo større motstand de gir, jo større sannsynlighet er det for at selv de styggeste trollene må gi opp.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”center” text_line_height=”2em” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [quote type=”center”] Det finnes faktisk Facebook-regler – selv for troll [/quote] [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]