[et_pb_section admin_label=”section” fullwidth=”off” specialty=”off” transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” background_video_mp4=”https://www.tormodsperstad.no/wp-content/uploads/2016/03/Reactions-Graphics-Video.mov” gutter_width=”3″][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”on” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title admin_label=”Innleggstittel” title=”on” meta=”on” author=”on” date=”on” categories=”on” comments=”on” featured_image=”on” featured_placement=”background” parallax_effect=”off” parallax_method=”on” text_orientation=”center” text_color=”dark” text_background=”on” text_bg_color=”rgba(255,255,255,0.9)” module_bg_color=”rgba(255,255,255,0)” title_all_caps=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
[/et_pb_post_title][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”3_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_line_height=”2em” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”14″]
Like-knappen har fått selskap av “wow” og “trist”. Men hva betyr Facebook Reactions for Facebook-siden din? Vil en “sint” føre til at siden din blir mindre synlig?
Det kjappe svaret mitt på det er nei. Ikke foreløpig.
Men etter hvert som Facebook Reactions modnes, er jeg skråsikker på følgende: Facebook Reactions vil etter hvert føre til at skikkelig dårlige oppdateringer vil bli straffet skikkelig hardt i form av skikkelig dårlig synlighet.
Det vil derimot ikke gjelde for alle typer Facebook-sider. Mer om akkurat det litt seinere.
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”section” fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#f4f4f4″ allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off”][et_pb_fullwidth_header admin_label=”Overskrift med full bredde” background_layout=”light” text_orientation=”left” header_fullscreen=”off” header_scroll_down=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” content_orientation=”center” image_orientation=”center” custom_button_one=”off” button_one_letter_spacing=”0″ button_one_use_icon=”default” button_one_icon_placement=”right” button_one_on_hover=”on” button_one_letter_spacing_hover=”0″ custom_button_two=”off” button_two_letter_spacing=”0″ button_two_use_icon=”default” button_two_icon_placement=”right” button_two_on_hover=”on” button_two_letter_spacing_hover=”0″ button_one_text_size=”20″ button_one_border_width=”2″ button_one_border_radius=”4″ button_one_border_radius_hover=”3″ button_two_text_size=”20″ button_two_border_width=”2″ button_two_border_radius=”4″ button_two_border_radius_hover=”3″]
Les også: alt du trenger å vite om Facebook Reactions
[/et_pb_fullwidth_header][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”3_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_line_height=”2em” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”14″]
Dette betyr Facebook Reactions for Facebook-siden din
Først litt bakgrunnsstoff.
Det er slettes ikke alle som har likt siden din som ser alt av oppdateringer som du legger ut. Langt derifra. Facebook sin algoritme som bestemmer hva du og jeg skal se, EdgeRank, styrer det hele med knallhard hånd.
Nå som de aller fleste har fått litt tid til å bli kjent med de nye reaksjonsmåtene i Facebook Reactions, er det mange eiere av Facebook-sider som har begynt å stille seg et temmelig betimelig spørsmål:
Blir EdgeRank endret? Hva betyr Facebook Reactions for Facebook-siden min? Blir det enda vanskeligere enn før å bli synlig på Facebook? Vil en “wow” være mer verdt enn en god, gammel “like”, og vil en “sint” føre til at den neste oppdateringen på Facebook-siden blir synlig for færre?
Svaret på det siste spørsmålet er et temmelig klart ja. På sikt vil det få konsekvenser.
Ingen kan i dag si noe sikkert om hva konsekvensene blir, men dette er i alle fall det jeg tror kommer til å skje:
- dersom du får en “fantastisk”, vil det telle mer positivt enn en “like”
- en “sint” kommer trolig til å føre til at den neste oppdateringen din blir sett av færre
- hvordan ulike reactions blir vektet, vil trolig være avhengig av hvilken kategori du har lagt Facebook-siden din i
I korte trekk: jo mer positiv “reaction” du får, og jo flere reactions av det positive slaget du får, jo større sjanse er det for at den neste Facebook-oppdateringen din blir sett av mange.
[Tweet “Etter hvert vil ulike reactions på Facebook vektes ulikt”]
Facebook bekrefter endringer
Det er først og fremst to grunner til at jeg tror at ulike reactions vil påvirke synligheten til Facebook-sider på ulike måter.
For det første: i samme øyeblikk som Facebook Reactions ble rullet ut for alle, kunne vi i Facebooks eget statistikkverktøy umiddelbart telle antall “likes”, “wow”, “trist”, “sint”, ha-ha” og “fantastisk” hver for seg. Noe som i seg sjøl sier litt om at Facebook har planer om å vekte reaksjonsmåtene ulikt.
For det andre: produktmanager Sammi Krug hos Facebook har nylig også bekreftet at de etter hvert trolig kommer til å vekte ulike reactions på ulike måter.
– Til å begynne med vil det ikke ha noe å si om noen liker, “wow-er” eller trykker “trist” på en oppdatering. I begynnelsen kommer vi til å behandle alle reactions likt, og tolke det som at du vil se mer av denne typen oppdateringer. Men for å gi brukerne enda mer av historiene de virkelig ønsker å se i nyhetsfeeden sin på Facebook, håper vi at vi etter hver lærer mer om hvordan ulike reactions bør vektes på ulike måter, sa Krug i en bloggpost 24. februar 2016.
Dette bør du gjøre
Selv om Facebooks egne folk nå bekrefter at ulike reactions på sikt trolig kommer til å vektlegges på ulike måter, er det neppe noen grunn til panikk.
Vel og merke dersom du ikke har som vane å forsøple nyhetsfeeden til folk med elendige oppdateringer som ingen vil ha.
For dersom du har hatt for vane å komme med salgsmas og kjedelige oppdateringer, er det én viktig ting som er nytt: misfornøyde brukere får faktisk en enkel måte å vise at de ikke liker oppdateringen din.
Dette er også en av grunnene til at jeg ønsker endringen velkommen. For selv om det kan være lett å få panikk dersom noen trykker “sint” i stedet for å la være å reagere en oppdatering som du har lagt ut på Facebook-siden din, kommer en ting til å bli enda viktigere enn før:
skikkelig gode oppdateringer vil bli belønnet med stående ovasjoner og dertilhørende god synlighet.
Derfor bør du ha med deg følgende leveregel framover dersom du vil at flest mulig skal se oppdateringene på siden din:
- lag oppdateringer som er verdifulle for målgruppa di
- dårlige oppdateringer har en pris, og prisen du betaler er dårligere synlighet enn før
Husk også at det i perioden framover blir ekstra viktig for deg som har en Facebook-side å følge godt med på den detaljerte statistikken som Facebook gir for ulike reactions som er gitt på oppdateringene dine.
For det er foreløpig bare på den måten du kan se hvilken innvirkning ulike reactions får for deg.
Enkelte sider slipper unna
Jeg nevnte innledningsvis at jeg ikke tror at Facebook kommer til å vekte ulike reactions på ulike måter for absolutt alle typer sider.
Dette tror jeg blant annet kommer til å gjelde sidekategorier som for eksempel “avis” og “nettsteder for nyheter/media”.
Det sier seg jo sjøl at enkelte nyhetsoppdateringer fra for eksempel VG kan komme til å trigge et brutalt antall “sint” eller “trist” – uten at det bør tolkes som om brukerne ikke liker VG, og derfor ikke vil se framtidige oppdateringer fra VG på Facebook.
Tenk deg for eksempel at VG har lagt ut en nyhet om et jordskjelv i Japan. En slik Facebook-oppdatering vil jo sannsynligvis få et stort antall reactions av typen “trist”, uten at det bør føre til at de neste oppdateringene fra VG får en dårligere rekkevidde på Facebook.
Er du usikker på hva du kan gjøre for å markedsføre bedriften din på Facebook?
Prøv en workshop med digital markedsfører Tormod Sperstad, der du får profesjonell hjelp til å bruke Facebook for å nå de viktigste målene til bedriften din.
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]