Hva er Philips Hue? En enkel forklaring


Hørt om Philips Hue, men usikker på hva det er? Her er en kort og enkel forklaring.

Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Kjell & Co

Dersom du har lest deg litt opp på såkalte produkter for smarte hjem, hørt om trådløse lyspærer, eller kanskje også har kommet såpass langt at du har kjøpt det første smart hjem-produktet ditt, så har du trolig hørt om Philips Hue.

Se utvalget av Philips Hue-produkter hos Kjell & Co

Men hva er Philips Hue egentlig, og hva kan du bruke det til?

Hva er Philips Hue?

Kort forklart er Philips Hue navnet på en serie smartlys, smarte lyspærer, styringsenheter og diverse tilbehør produsert av elektronikkprodusenten Philips.

Det er etter hvert ganske så mange produkter som produseres under merkevaren Philips Hue. Trådløse lyspærer, som kan brukes i smart hjem-løsninger, er bare ett av produktene.

Om vi ser litt mer på hva produktserien omfatter, så er det blant annet dette:

 • Lyspærer som du kan koble til helt vanlige lampesokler, og som kan styres trådløst
 • Ulike typer lamper med og uten integrerte lyskilder som kan styres trådløst
 • Lightstrips som kan styres trådløst
 • Styringsenheter som brukes for at lyspærene kan kommunisere trådløst
 • Apper, smartkontakter, trådløse brytere og andre typer tilbehør

Det finnes også en rekke produkter som er spesielt tilpasset utebruk, slik at du fint kan få trådløse smartlys både inne og utenfor hjemmet ditt.

Philips Hue-produktene er kontinuerlig under utvikling, så det kan godt hende at du kommer over produkter som ikke er nevnt over også.

Dette kan du bruke Philips Hue til

Bruksområdet til Philips Hue kan deles inn i tre hovedområder: styre lys trådløst ved hjelp av en app på smarttelefonen din, styre lys trådløst ved hjelp av stemmen din, og styre lys ved hjelp av trådløse brytere. Du kan også styre andre produkter ved hjelp av app eller stemme hvis du kobler husholdsningsapparatene dine til en smartkontakt.

I og med at det er såpass mange ulike typer Hue-produkter, er bruksområdet også ganske så bredt – i alle fall om du er kreativ og benytter deg av alle mulighetene som systemet gir deg.

I sin enkleste form trenger du faktisk ikke gjøre annet enn å kjøpe en Philips Hue lyspære , skru den inn i en eksisterende lampesokkel, og skru på lyset for å komme i gang med å bruke produktene.

Likevel: du bør i det minste laste ned en app til smarttelefonen din. Da får du nemlig mulighet til å justere farge på lyspæren (kommer an på hvilken type pære du har kjøpt), samt justere lysstyrken/dimme lyset.

Mulighetene er derimot langt større, og bruksområdene mange, om du utnytter produktene fullt ut.

Selv har undertegnede investert i litt tilleggsutstyr. Slettes ikke all verden av investeringer, men ved å kjøpe inn ulike typer lyspærer, en Hue brigde/styringsenhet, samt koble lysene opp mot smarthøyttalerne i heimen, har jeg blant annet mulighet til å bruke Philips Hue til følgende:

 • Slå på og av enkeltlyskilder fra smarttelefonen min – helt uten å løfte hodet opp fra puta
 • Slå på og av grupper av lyskilder samtidig, for eksempel alle lysene i stua – kun ved å snakke til smarthøyttalerne mine
 • Sette på morgenkaffen uten å gå ut av senga mi
 • Forvandle alle kjøkkenlys fra “godt arbeidslys” til stemningsfullt “middagslys” ved hjelp av Philips Hue-appen eller smarthøyttaleren
 • Få alle lysene i huset til å slå seg av automatisk når jeg forlater huset
 • Lyssette veggen rundt TV-en, og få lysene til å justere seg automatisk etter innholdet på skjermen
 • Få lyset på soverommet til å slå seg gradvis på om morgenen

Og dette er altså bare ved å gjøre relativt beskjedne investeringer. Investeringer som har gjort hverdagen både litt enklere, litt rimeligere (jeg sparer faktisk strøm), og ganske så mye morsommere (ja, jeg synes faktisk det er kult å ha en egen lysinnstilling når jeg hører på platesamlingen min).

Slik kommer du i gang

Som nevnt: det er ikke mye du trenger for å komme i gang med Philips Hue. Du trenger faktisk ikke kjøpe inn mer enn én lyspære for å begynne å bruke ditt første, trådløse lys i heimen. Men for å få mer nytte av systemet, anbefaler jeg at du i det minste investerer i følgende:

 • En eller flere Philips Hue-lyspærer
 • En Philips Hue Bridge
 • En Philips Hue-app til smarttelefonen din (gratis)

Lyspærene kobler du enkelt til eksisterende lampesokler, eller i dedikerte Philips Hue-lamper. Bridgen kobler du til internettrouteren din ved hjelp av en nettkabel som følger med bridgen. Deretter er det bare å slå på lysbryterne, åpne appen på smarttelefonen din, og søke opp de nye smartlysene dine.

Enkelte tilkoblingsproblemer kan dukke opp underveis, men om du følger den enkle guiden som som følger med produktene dine, bør du være temmelig safe.

Er du mer nysgjerrig på produktene, eller kanskje du har bestemt deg for å kjøpe din første smartlyspære eller et annet Philips Hue-produkt?

Kjell & Co har Philips Hue-produkter, og ikke minst: de har et veldig godt utvalg med vanlige lamper som du kan bruke sammen med smarte lyspærer.

Se utvalget av Philips Hue-produkter hos Kjell & Co

Bilde av smarte, trådløse lys, feks Philips Hue