Ja – avisannonsering kan være verdt pengene


[et_pb_section admin_label=”section” fullwidth=”off” specialty=”off” background_image=”https://www.tormodsperstad.no/wp-content/uploads/2015/09/avisannonsering-kan-vaere-verdt-pengene.jpg” transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off”][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”on” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title admin_label=”Innleggstittel” title=”on” meta=”on” author=”on” date=”on” categories=”on” comments=”on” featured_image=”on” featured_placement=”background” parallax_effect=”off” parallax_method=”on” text_orientation=”center” text_color=”dark” text_background=”on” text_bg_color=”rgba(255,255,255,0.9)” module_bg_color=”rgba(255,255,255,0)” title_all_caps=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_post_title][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”3_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_line_height=”2em” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Avisannonsering kan være verdt pengene. Vel og merke dersom du annonserer i den rette avisa.

 

Ifølge MedieNorge og  Institutet för reklam- och mediestatistik (IRM), som måler reklameomsetningen i blant annet norske medier, har annonsering i papiraviser vært i fritt fall siden 2011.

Stadig flere annonsører dropper tradisjonelle papirannonser, og flytter annonsekronene til digitale kanaler.

Papiravisene striblør, og mange nærmer seg en sikker avisdød.

 

Google og Facebook vinner

Reklameomsetningen på internett har på sin side skutt i været. De virkelig store vinnerne, er Google og Facebook.

Anslag som Dagens Næringsliv presenterte tidligere i høst, viser at Google alene kommer til å selge annonser for to milliarder kroner i Norge i 2014.

Det betyr at annonser på Google står for cirka en tiendedel av all reklameomsetning i Norge.

 

Avisannonsering fungerer sjelden

Imens hodene fortsetter å rulle i avishusene, raser debatten i Norge: er avisannonsering verdt pengene, eller er det direkte sløseri?

Debatten skjøt fart for noen uker siden, da reklameguru Ingebrigt Steen-Jensen i Alle Gutta lanserte en reklamekampanje for papirannonser.

Budskapet var, tabloid sagt, at papiravisens død er sterkt overdrevet.

Kampanjen fikk flere sterke profiler innenfor digital markedsføring til å tenne på bortimot alle pluggene.

Web-veteran Nina Furu var en av personene som tok til motmæle, og som mer enn antydet at Steen-Jensen ikke har fokus på kundene sine.

 

[Tweet “Annonsering i den superlokale lokalavisen kan fremdeles være verdt pengene”]

 

Selv er jeg er ikke i tvil. Jeg er langt på vei helt enig med Nina Furu: det vil nesten alltid være mer lønnsomt bruke mesteparten av reklamebudsjettet i digitale kanaler i stedet for avisannonsering.

Bedrifter bør legge igjen annonsekronene der forbrukerne bruker tid. Og er det ett sted forbrukerne bruker mye av tiden sin, så er det i digitale kanaler.

De av oss som fremdeles blar i papiravisa, bruker ikke mange minuttene på å skumme igjennom avissidene. Og når vi først har bladd gjennom avisa, er det lite sannsynlig at vi tar den opp seinere for å bla gjennom en gang til.

 

Kan fungere i lokalavisen

Etter min mening er det derimot ett eneste hederlig unntak der du fremdeles bør vurdere å legge igjen penger på avisannonsering på papir: den superlokale lokalvisen.

La meg utdype hva jeg mener med “superlokal”.

 

Den superlokale avisen:

  • dekker et svært begrenset geografisk område
  • kommer ikke ut hver dag
  • legger større vekt på de nære sakene som vekker gode følelser, enn rene nyhetssaker

 

Dersom avisen er lokal nok, er lesermønsteret noe annerledes for regionale og landsdekkende papiraviser. Den superlokale lokalavisen blir gjerne tatt opp igjen og lest flere ganger fram til neste nummer dukker opp i postkassa. Og så lenge avisa blir tatt opp igjen flere ganger, vil også annonsene bli sett flere ganger.

For å si det på en annen måte: annonsørene får mer igjen for pengene sine.

Påstanden over er vel og merke basert på mitt eget forhold til lokalavisa Fjuken, og samtaler jeg har hatt med flere av de som fremdeles bruker deler av markedsføringsbudsjettet sitt på avisannonsering i papirutgaven av Fjuken.

Slik sett har jeg ingen sikker dokumentasjon, kun muntlige kilder på at avisannonsering kan fungere i lokalavisen.

Og bare for å understreke det jeg har sagt tidligere i artikkelen: det vil nesten alltid være mer lønnsomt bruke mesteparten av reklamebudsjettet i digitale kanaler i stedet for på avisannonsering.

 

Ønsker du råd eller veiledning til hvordan du best kan markedsføre deg på nett? Ta kontakt med meg, da vel!

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]