Podcast-mikrofon: slik velger du riktig


Sist oppdatert: 10. januar 2022. Innlegget innholder reklame gjennom annonselenker til Kjell & Co.

Valg av podcastmikrofon er avgjørende for hvordan den tekniske kvaliteten på podcasten din blir. Men hvordan skal du velge riktig?

Er du i tvil om hvilken podcastmikrofon du skal investere i? Her får du tips til hvordan du skal gå fram for å velge riktig, og noen tips til ulike mikrofoner som passer til ulike formål.

Utvalget av mikrofoner du kan bruke til podcasten din er, for å si det rett ut, enormt. Enkelte mikrofoner er spesielt godt egnet til podcaster, men selv om du velger en såkalt “podcastmikrofon” er du ikke garantert god lydkvalitet.

Og bare for å ha sagt det: du kan i utgangspunktet greie deg med mikrofonen i smarttelefonen din. Men skal du drive seriøst med podcast, bør du i alle fall bruke noen kroner på en god mikrofon med et opptaksmønster spesielt beregnet for stemmer.

Viktige spørsmål ved valg av podcastmikrofon

  1. Hvilke omgivelser skal du spille inn podcasten i?
  2. Hvilket utstyr skal du plugge mikrofonen inn i?
  3. Hvor mange gjester skal du ha i podcasten?

Vi må selvfølgelig gå litt mer i dybden her når det gjelder samtlige av spørsmålene, og på tampen av artikkelen skal du også få en liten oppsummering med tips til tre ulike podcastmikrofoner.

Hvilke omgivelser skal du spille inn podcasten i?

Dette er faktisk helt avgjørende for den tekniske kvaliteten. Velger du en knallgod og kostbar mikrofon til podcasten, uten å tenke over hvilke omgivelser du skal spille inn i, kan du fort ende opp med en temmelig dårlig lydkvalitet.

Og her må vi faktisk bli litt tekniske (men jeg lover at jeg skal droppe de mest tekniske mikrofontermene). For ulike mikrofoner har ulike såkalte opptaksmønster, eller mikrofonkarakterestikk. Dette handler om hvordan de fanger opp lyden rundt seg.

Fordelen med veldig retningsbestemte mikrofoner, er først og fremst at de tar opp veldig lite lyd fra andre vinkler enn rett foran mikrofonen. Slike mikrofoner er derfor godt egnet til opptak i støyende omgivelser.

Retningsbestemte mikrofoner til podcast er også meget godt egnet hvis du skal ha gjester i podcaststudio og ønsker minst mulig “lydsmitte” fra hver enkelt person, og dermed ha stålkontroll på hvert lydspor når du skal redigere podcasten din.

Konklusjon når det gjelder omgivelser: har du støyende omgivelser eller skal spille inn podcasten i et rom med mye klang/ekko, bør du velge en retningsbestemt podcastmikrofon som tar opp lyd kun rett foran mikrofonen som for eksempel Røde PodMic. Hvis du har gode innspillingsforhold og stort sett er kun en person i podcaststudioet, kan podcastmikrofonen Blue Yeti være et alternativ. Denne har også to ulike mikrofonkarakteristikker, slik at du også har fleksibilitet til å bruke denne med en gjest i studio.

Hvilket utstyr skal du plugge podcastmikrofonen i

Hvilken mikrofon du skal kjøpe er også avhengig av utstyret du bruker for å spille inn podcasten. Hvis du bruker en PC, og vil investere i minst mulig utstyr, må du velge en USB-mikrofon som kan plugges rett inn i PCen din.

Hvis du har et eksternt lydkort med XLR-innganger og USB-utgang for tilkobling til PC, velger du en XLR-mikrofon.

Hvis du bruker en frittstående podcastmikser, er det som regel også XLR-mikrofoner du trenger.

Les også: Tips til podcastutstyr

Det finnes også mikrofoner som har både USB- og 3,5 mm-tilkobling, og som kan være et godt alternativ hvis du vil ha muligheten til å spille inn podcasten din rett fra mobiltelefonen din.

Hvor mange gjester skal du ha

Dette er også et spørsmål du må stille deg for å unngå å investere i feil mikrofon til podcasten din. Hvis du bruker PC som innspillingskilde, har du gjerne et begrenset antall ledige USB-innganger. Dermed får du fort fysiske utfordringer hvis du skal ha (mange) gjester i podcasten din.

I så fall bør du velge en XLR-mikrofon som kan plugges inn i et eksternt lydkort som har flere mikrofoninnganger, eller en podcastmikser som også har flere innganger.

Konklusjon når det gjelder gjester: skal du ha flere gjester i podcasten din, og vet at du har få ledige USB-innganger i PCen din, bør du velge en XLR-mikrofon.

Tips til ulike podcastmikrofoner

Spørsmålene vi har tatt for oss nå vil forhåpentligvis hjelpe deg å velge en god podcastmikrofon i forhold til bruksområdet ditt, og ikke minst hjelpe deg med å unngå feilinvesteringer.

Men selv om du er blitt litt klokere på valg av mikrofon, skal du også få med deg noen konkrete produkttips på veien videre. Samtlige mikrofoner har jeg testet ut selv, og er mikrofoner som har meget god kvalitet.

Tre gode mikrofoner til podcast:

Mikrofonen i seg selv er svært viktig for å få best mulig lydkvalitet, men det kan lønne seg å investere i litt tilleggsutstyr som hjelper deg med å få et godt sluttresultat. Popfilter (enkelte mikrofoner har dette innebygd) er som regel et must. I tillegg kan et mikrofonstativ med vibrasjonsdemper være kjekt å ha.

Se komplett oversikt over podcastmikrofoner med topp kvalitet til knallgod pris