Tips til podcastutstyr


Sist oppdatert 9. desember 2021. Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Kjell & Co

Utvalget av podcastutstyr er enormt, og hva bør du egentlig velge? Her får du tips utstyr som hjelper deg å lage en god podcast.

Er du på let etter podcastutstyr? Da har du kanskje oppdaget at det er en jungel av utstyr der ute.

Men hva skal du egentlig velge? Skal du gå for den dyreste podcastmikrofonen, eller holder det med et rimelig alternativ? Og trenger du egentlig en egen podcastmikser?

Jeg publiserte min første podcastepisode våren 2019, og har har spilt inn ukentlige podcastepisoder siden da. Naturlig nok har jeg derfor vært gjennom en god del utstyr til podcast.

Jeg har selvfølgelig ikke testet alt av podcastmikrofoner, miksere og software som finnes på markedet, men har i alle fall prøvd ut såpass at jeg har kommet fram til noen favoritter som passer de fleste podcastere – nesten uansett budsjett.

Her deler jeg noen av favorittene mine med deg.

Tips til podcastutstyr

  • En god mikrofon (eller flere om du skal ha gjester i samme podcaststudio)
  • Popfilter (enkelte mikroner har dette inkludert)
  • Headset (gjerne kablet, slik at du slipper å tenke på lading)
  • Et par studiomonitorer
  • Podcastmikser (Røde RodeCaster Pro er mitt førstevalg)
  • PC med programvare til lydredigering, for eksempel Adobe Audition
  • Eksternt lydkort med flere mikrofoninnganger (er som regel overflødig om du bruker en podcastmikser)

Du trenger ikke nødvendigvis både PC og podcastmikser. Du trenger heller ikke et eksternt lydkort med flere mikrofoninnganger hvis du investerer i en podcastmikser.

En god mikrofon

Mikrofonen er den viktigste investeringen du gjør. En favoritt jeg brukte veldig lenge, og som jeg fremdeles bruker når jeg ikke har med gjester i studio, er Blue Yeti. Dette er veldig gode mikrofoner som gir deg et veldig godt utgangspunkt for å få god lyd.

Den eneste du må tenke på før du kjøper Blue Yeti, er at disse kun har USB-tilkobling og dermed ikke passer alle eksterne lydkort og podcastmiksere.

Her kan du se et utvalg mikrofoner som er ideelle til podcasting

Popfilter til mikrofon

Popfilter er ikke livsviktig for å få god lydkvalitet på podcasten din, men hjelper deg med å få enda bedre lyd fra mikrofonen din. Det viktigste popfilteret gjør, er å fjerne de skarpe p-ene, t-ene og s-ene når du snakker.

Et popfilter har også en annen snasen funksjon som ikke så mange tenker over: det hjelper deg nemlig med å holde perfekt avstand til mikrofonen – noe som også er viktig for lydkvaliteten.

Popfilter kan kjøres separat hos musikk- og fotobutikker. Det er også flere som har pakker med både mikrofon, stativ og popfilter.

Her er noen eksempler på mikrofonpakker både med og uten popfilter

Et godt headset

Et godt headset er også et must. Da har du full kontroll på lydkvaliteten både under innspillingsprosessen og når du skal redigere podcasten før publisering

Du kan gjerne bruke ørepropper så lenge de har god isolasjon (såkalte in ear), men selv foretreker jeg headset i ordets rette forstand: nemlig headset som dekker ørene godt.

Headset finnes både med og uten kabel. Trådløse headset kan være et godt alternativ, men velger du dette bør du sørge for at en kabel med litt lengde er inkludert. Det er nemlig dugelig irriterende å gå tom for strøm midt under innspillingen av podcasten din (oh yes, jeg snakker av egen erfaring).

Et par studiomonitorer eller høyttalere

Studiomonitorer er ikke et must om du har et godt headset, men likevel noe jeg anbefaler at du investerer i. Det er lettere å få et komplett bilde av lydkvaliteten når du hører lyden gjennom et par studiomonitorer. I tillegg er det godt å slippe å sitte med et tett headset over ørene hele dagen.

Se et utvalg studiomonitorer

Podcastmikser

Du må ikke ha en separat podcastmikser hvis du har en god PC med programvare for lydredigering og et bra eksternt lydkort (eller tilstrekkelig med USB-innganger hvis du bruker USB-mikrofoner).

Men rent subjektivt må jeg si at en frittstående podcastmikser gir deg bedre kontroll underveis i innspillingsprosessen – rett og slett fordi du i større grad bruker fysiske kontroller i stedet for å knote med datamus.

Se proff podcastmikser her

PC med programvare til lydredigering

Du trenger ikke så voldsomt med maskinkraft for å spille inn og redigere podcast på en PC. Det viktigste du bør tenke på, er å sjekke kravspesifikasjonen til programvaren og hva den sier om minimumskrav til PCen.

Du trenger ikke dyr programvare til redigering, men om du ønsker å satse seriøst på podcast er i alle fall mine erfaringer med Adobe Audition veldig gode.

Eksternt lydkort med flere mikrofoninnganger

Eksternt lydkort er ikke nødvendig hvis du har en egen podcastmikser med et tilstrekkelig antall mikrofoninnganger, eller hvis du bruker USB-mikrofoner og har det du trenger av USB-innganger på PCen din.

Hvis du derimot har begrenset med innganger på PCen din, er dette et must.

Du får rimelige og helt ok lydkort med 2 – 4 mikrofoninnganger for rundt tusenlappen.

Eksterne lydkort kan du kjøpe i musikkrekvisitabutikker og i enkelte varehus og nettbutikker som selger elektronikkprodukter.

Tips til podcastutstyr – oppsummert

Som minimum må du ha følgende utstyr når du skal jobbe med podcast:

  • En god mikrofon
  • En PC med lydredigeringsprogram eller en podcastmikser
  • Et godt headset
  • Et par studiomonitorer

Det er også kjekt å ha popfilter til hver mikrofon, og et eksternt lydkort hvis du ikke har en podcastmikser med flere mikrofoninnganger. Men om du vil komme skikkelig godt i gang med topp kvalitet lydmessig fra første podcastepisode, anbefaler jeg så absolutt at du vurderer en podcastmikser som for eksempel Røde RødeCaster Pro.

Prismessig kommer du langt med  4 – 5 000 kroner for en god mikrofon, headset og et par ok studiomonitorer (under forutsetning av at du har PC fra før). Skal du ha en podcastmikser, må du fort legge til 7 – 8 000 kroner ekstra.

Som det meste annet i livet når det gjelder teknologi: skal du satse seriøst kan det være smart å ikke nødvendigvis bare gå for det rimeligste hele veien.

Utstyrstipsene i denne artikkelen dekker kun teknisk utstyr. Eventuelle kostnader til hosting og programvare (for eksempel programvare til lydredigering, kommer i tillegg).

Det finnes gode nettbutikker som har samlesider med med stort utvalg av utstyr til podcast.

Se samleside med podcastutstyr fra Kjell & co

tips til podcastutstyr mikrofon